Seguretat informàtica: Hoax, l’amenaça desconeguda

GEMMA ROTGER MOLL |Revista de Ferreries |02/10/2010

Quan parlem de seguretat informàtica en termes de correu electrònic, ens trobem amb tres possibles amenaces. La més coneguda són els virus informàtics, la segona és l’spam, que amb els darrers anys s’ha inclòs al nostre vocabulari i la darrera i més desconeguda però alhora integrada són els hoax (enganys en anglès). Avui vos parlaré d’aquests últims.

Un hoax és un correu que s’envia en cadena, de procedència enganyosa, contingut dubtós, i que determina que s’ha d’enviar a tots els contactes. A primera vista segur que no vos sembla perillós però anem a analitzar-ho amb lupa.

Segur que més d’un cop vos heu trobat a la vostra safata d’entrada amb un hoax, prodecent d’algun dels vostres amics. Aquest correu normalment el podeu detectar per portar les sigles FWD (forward, en anglès re-enviat) just a davant de l’assumpte. No tots els correus electrònics amb aquestes sigles són obligatoriament hoax, però si les porten, des d’un primer moment el considerarem “un missatge sospitós”i en desconfiarem. Si hi ha una cosa que hem de saber és que hi ha varis tipus de hoax, els mal intencionats i els de informació insuficient. Aquests últims són fàcils de distingir, ens vindran amb un fitxer adjunt predicant els valors de l’amistat, de l’amor, dient-nos que tindrem una vida molt afortunada si el re-enviem, etc., o simplement demanant col·laboració per un cas policial ja resolt. En un principi, amb el fet d’ignorar-los ja és suficient tot i que la nostra direcció apareixerà pels segles dels segles a aquell hoax, que en algun moment podria caure en mans d’alguna persona amb males intencions.

El segon tipus de hoax són els més perillosos i els que hem d’evitar entre tots si volem aconseguir una safata d’entrada lliure de missatges hoax i spam. Aquests missatges es poden detectar perquè ofereixen un premi o recompensa si re-enviem el contingut a tots els nostres contactes i afegim una direcció de correu electrònic de la pròpia empresa. Fer això implica ficar-nos directament a la llista negra de l’spam d’aquella empresa, posat a que aquest tipus d’empreses cibernètiques tenen una borsa de spam que van omplint a base de hoax. És a dir, copien les direccions a una llibreta de contactes i després envien missatges spam a tots aquests contactes que han arreplegat.

Segur que quan parlo d’això alguns entendreu d’on vos arriba l’spam si no doneu la vostra adreça a aquestes empreses, doncs aquí teniu la resposta. Per lluitar contra aquests tipus d’amenaces lo més recomanable és tenir un bon filtre anti-spam al correu com és el cas de les contes de google, a més si colque dia hem de fer un re-enviament d’un correu a un grup de gent considerable podeu utilitzar la opció CCO o BCC (copia de carbó ocult) que el que fa és enviar el missatge normalment però els destinataris no poden veure la direcció de correu electrònic dels altres destinataris i cada correu es converteix en privat sense la necessitat d’haver d’enviar-lo d’un en un.

Recordeu, encara que semblin inofensius, els hoax tenen el poder de incloure la vostra direcció a les borses de spam d’empreses de tots els tipus i a més a més també faciliten els atacs al vostre PC. Per evitar-ho informa als teus amics i contactes que normalment t’envien aquest tipus de correu i no segueixis mai una cadena. Si algun cop veus fonamental enviar-lo assegura’t que el contingut no és fals o enganyós i utilitza la copia de carbó oculta (CCO o BCC) per protegir la teva direcció i la dels teus contactes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s