Seguretat informàtica II: Spam, el mal son electrònic

GEMMA ROTGER MOLL |Revista de Ferreries |09/10/2010

Si la setmana passada parlavem de hoax com a detonant de l’spam, aquesta setmana he de parlar forçosament de spam. L’spam, o correu brossa, és el que anomenem als missatges publicitaris que rebem al nostre correu i no hem solicitat.

 Encara que sembli increíble el 90% dels correus electrònics que s’envien cada día al nostre món tecnològic són correus spam! Com pot ser spam una quantitat tan elevada de correu electrònic? La resposta és molt simple. El correu brossa s’acostuma a enviar amb CCO (copia de carbó oculta) per tant es poden enviar missatges massius que semblen privats i personalitzats amb una llibreta de contactes gran (procedent del hoax), una bona conexió i un sol clic a enviar.

La principal molèstia que ens causa el correu brossa és l’esforç que suposa per nosaltres haver d’esborrar una vintena de missatges no desigats cada cop que obrim el nostre correu electrònic però l’autèntica amenaça no és aquesta. L’autèntica amenaça són els links (enllaços) i els popup (finestres emergents) que aquest correu pugui contendre. Si des d’un primer moment el filtre anti-spam treballa correctament, rebem aquests correus a una safata apart. Però si el nostre correu no disposa d’un filtre prou bo, de tan en tan se’ns pot “colar” algun missatge no desigat que ens digui que hem guanyat un premi o que el nostre banc ens demana que verifiquem les nostres dades.

MAI hem de donar les nostres dades per Internet, si l’entitat física no ens ha advertit que és necessari. Per evitar confusions si ens trobem en una situació el més recomanable és trucar al telèfon d’atenció de l’entitat física i comprovar que el registre de dades és necessari i segur. Hem de dir que davant qualsevol robatori de dades l’afectat pot presentar una denúncia davant l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (Llei 34/2002, de 11 de Juliol de Serveis de la Societat de Informació i Comerç Electrònic. LSSI) qui pot sancionar a l’spammer amb una quantitat entre 30.000 i 150.000 €.

Sortint de temes legislatius i econòmics, cal recordar que el robatori de dades no és l’únic risc que suposa l’spam, ja que al fer clic a algun dels popup el nostre PC por haver descarregat un virus que ens donarà mal de caps fins que no sigui detectat i eliminat, juntament amb els arxius que es poden haver infectat.

Així doncs una de les recomanacions per evitar aquest tipus d’amenaces es utilitzar un bon filtre anti-spam al nostre correu electrònic i afegir manualment les direccions de les que rebem spam a aquest filtre (Configuració/Filtres/Crea un nou filtre/ per a comptes de google). Alhora vigila també en tenir els teus perfils de Facebook, Tuenti, MySpace etc. Com a privats o visibles només per amics per evitar que qualsevol tengui accés al teu correu electrònic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s