Ensaio sobre a cegueira – Assaig sobre la ceguesa

GEMMA ROTGER MOLL |Revista de Ferreries |09/07/2010

“Crec que ens quedem cecs, crec que estem cecs, cecs que no hi veuen, cecs que, veient-hi, no hi veuen”. José Saramago.

Aquesta vegada, si em permeteu, la meva recomanació contindrà un petit homenatge al gran escriptor José Saramago, a qui l’edat i la leucèmia li varen prendre la vida fa poc més d’un any. El llibre que vull recomanar és la obra amb la qual aquest escriptor es va convertir amb premi Nobel l’any 1998 “Assaig sobre la ceguesa”.

Una estranya epidèmia deixa cec a un país sencer. El govern, que al principi no hi dona massa importància, acaba prenent mesures tan dràstiques com deixar a tots els cecs en quarantena al veure’s impotents davant la situació, que es torna incontrolable.

L’argument dóna per molt encara que consider més important en aquest llibre la magnifica reflexió social que planteja, l’apropament als instints més baixos de la naturalesa humana: covardia, enveja, egoisme, i sobre tot la intolerància. Aquesta nova manera de fer dels humans, que només actuen per instints, permet suficient distanciament perquè l’autor pugui explicar a la perfecció aquesta degradació de l’ésser humà, aquesta degradació sofrida per la privació de la vista com a sentit i com aquest fet fa tabalejar les bases organitzatives i administratives de la civilització humana. I ens fa pensar, realment estem preparats el humans per afrontar qualsevol tipus de plaga?

El suspens esta assegurat a la llarga de tota la novel.la tot i que cal dir que no totes les persones tenen la capacitat d’entendre a Saramago ja que entre altres coses no utilitza signes de puntuació, això és el que destaca aquest estil tan seu. Lo únic que m’atreviria a remarcar com a punts dolents de la novel.la són alguns trets de l’argument tirant ja cap a final que li donen un aire comercial ben impropi d’ell. De totes maneres per aquelles persones que tenguin temps i el vulguin llegir recomanat queda, només vull recordar que quan s’intenta llegir a Saramago un no s’ha de desesperar ja que és típic trobar-se en la situació de no haver entès res de res en arribar al final d’una pàgina. Molta paciència i ganes, i després de les primeres pàgines els lectors més actius ja no tindran cap tipus de problema i els no tant actius una mica més de paciència caldrà tenir. Tot es qüestió d’acostumar-se.

Aprofito com sempre per fer altres referències relacionades, si vos agrada aquesta joia de la literatura mundial, vos faig saber que esteu de sort, existeix la segona part titulada “Assaig sobre la lucidesa”. I per qui no aconsegueixi entendre a Saramago, o per qui llegir no sigui un hàbit també diré que el director brasiler Fernando Meirelles ha fet l’adaptació cinematogràfica titulada, en castellà “A ciegas”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s