Raons per explicar perquè la millor lliga del món és realment la pitjor lliga del món.

Per què el F.C Barcelona i el Real Madrid tenen tanta disponibilitat pressupostària alhora de fer fitxatges galàctics i apuntar a les seves files als millors jugadors del món i els altres clubs de la suposada “millor lliga del món” es troben en situació de concurs?

Si bé es veritat que les polèmiques entre Barça i Madrid en els darrers anys han augmentat de manera exponencial juntament amb la “qualitat futbolística” dels jugadors d’ambdues files cal dir que tot això es degut a que són els dos clubs de la lliga que més seguidors tenen i més ingressos generen, tant per taquilla, per quotes de soci, per patrocinadors …

Ara bé la meva pregunta és senzilla (faré com en Mourino) ¿por qué? Per què el Reial Madrid (i el Barça també) es queda amb un 23% dels beneficis generats en drets televisius (140 milions d’euros per temporada) i altres clubs com la Reial Societat o Osasuna només generen un 1,97% (12 milions d’euros)?

La situació és la següent: El Barça i el Madrid es queden amb 140 milions d’euros cadascú que en total suposen el 46% dels beneficis generats per drets televisius (607,9 M d’€) i la resta (328,266 Md’€) s’ha de repartir en proporcions més o menys iguals (excepte València i Atlètic de Madrid amb 40 M d’€) entre 18 clubs. Qualsevol que ho vegi des del punt de vista d’un Barcelonista o un Madridista pot donar moltes excuses barates, egoistes i egocèntriques sobre el tema però és evident que hi ha un problema i aquí em disposo a raonar sobre el tema per veure a quina conclusió puc arribar amb tot això.

El primer fet vergonyós és que el club que menys diners rep de la Premier rebi 4 milions més que el València. La diferència de milions entre el Blackpool (Premier) i la Reial Societat (que és qui menys diners rep a la BBVA) és ni més ni menys que de 32 milions d’euros. El club més beneficiat de la Premier rep 68 M d’€ que en comparació amb els “dos grans” de la BBVA són 72 M d’€ menys que el Barça i el Madrid.

El segon fet vergonyós es que no només a la Premier hi ha repartició de beneficis més o menys igualitària sinó que a Itàlia, França i fins i tot a Alemanya també la gaudeixen. Així jo em pregunto: és realment la millor lliga del món aquella a la que opten a guanyar-la només dos clubs. És la millor lliga del món aquella en el que els “més bons” cada temporada ho són més i els més dolents cada temporada tenen l’aigua més al coll?

Pens que ja no entraré en el tema de perquè en Cristiano Ronaldo i en Messi cobren una millonada per donar quatre xuts a una pilota i aquelles persones que es trenquen l’esquena cada dia per fer que el món segueixi trontollant d’aquella manera no arribin a mileuristes. Tampoc em preguntaré com hem permès arribar a aquesta situació. El que si que em preguntaré si em deixau és el següent: què farem ara si per culpa d’aquesta mala gestió la meitat dels clubs de la primera lliga espanyola han de tancar? Jugarem una lliga de 10 clubs? O millor en farem una de galàctica estel·lar perquè hi juguin el Barça i el Madrid cada setmana (aixi segur que generen beneficis) i la lliga que la juguin els altres clubs. Si no poden pagar també els podem enviar a segona i pujar-ne 10 de cop però com que l’any següent els haurem de tornar a baixar perquè estaran igual trop que podríem començar a conscienciar als benjamins del Margatània perquè d’aquest pas si cada any pugen i baixen de 10 en 10 amb una mica de sort poden jugar a primera. Cal dir que almenys els benjamins del Margatània tenen clar quina és la filosofía del bon futbol.

Jo no em vaig prou capacitada per trobar cap més solució a aquest problema o, espereu, potser si, què tal començar amb una gestió justa per tots els clubs de la lliga de la mateixa manera que a la resta de països europeus? No sé com s’arreglarà tot açò, ni si ara es posaran de moda les vagues de futbolistes davant la delicada situació en que es troben la majoria de clubs. Jo només diré una cosa: em sembla vergonyós que una cosa com és l’esport, encara que sigui portat a terme a nivell professional, pugui portar tantes especulacions, mal de caps i sobre tot tants zeros darrera el punt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s