Els usuaris de Facebook estan separats per “3,74 graus de separació”

GEMMA ROTGER MOLL |Revista de Ferreries |09/12/2011

Segons suggereix un estudi realitzat sobre la connectivitat entre els usuaris de la xarxa, hi ha una mitjana de 3,74 graus de separació entre un usuari de Facebook i un altre.

El nombre de graus de separació representa el nombre de persones en una cadena d’amistat (amics en comú) sense tenir en compte els extrems de la cadena, seria com dir que considerant qualsevol persona del món, un amic d’un dels seus amics coneix a un amic d’un amic nostre. Dit de manera més entenedora en Joan coneix en Toni i en Toni és amic de na Maria, na Maria té un amic en comú amb na Marta, en Josep. Llavors en Joan i na Marta són amics de tercer grau ja que la cadena d’amistats conté cinc amics menys els dos extrems: 5-2 = 3 graus d’amistat. (No s’ha de confondre aquest grau amb els salts o relacions que hi ha entre les persones que formen la cadena).

Aquest estudi es va dur a terme es passat mes de maig i hi van participar tots es membres actius de sa xarxa social (un usuari actiu és aquell que s’ha connectat almenys una vegada en els darrers 28 dies). Aquest experiment ha mostrat els resultats més optimistes a nivell de interconnexió que mai abans s’havien donat.

Frigyes Karinthy, el 1929, ja va fer aquest experiment i tot i comptar amb les escasses comunicacions de l’època el grau de separació entre dues persones en tot el món era de 6 graus. Aquesta teoria es va popularitzar i va sorgir es joc de interrelacionar celebrities del moment entre elles seguint els 6 passos. Altres també van intentar aquest experiment durant es segle passat com Stanley Milgram però va ser el Sr Lars Backstorm el científic (Universitat de Milà) capaç de processar les dades de 721.000.000 membres de la xarxa social (al voltant des 10% de sa població mundial) amb un total de 69.000.000 relacions entre ells. Blackstorm amb l’ajuda d’altres 4 científics de la mateixa universitat va portar a terme l’experiment mitjançant un equip de 24 centrals i disc dur de 1Tbyte.

La mitja d’amics de facebook per usuari va resultar ser de 100 contactes dels 5000 permesos i el 92,6% dels usuaris estan connectats per 3,74 graus de separació una xifra menor als 4,28 obtinguts en el mateix estudi realitzat l’any 2008. Si mateix els científics asseguren que aquesta xifra s’està estabilitzant cosa que farà que, encara que es registri més gent a ses xarxes socials aquest nombre no pugui seguir baixant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s